Välbesökt föräldramöte

KLTK:s juniorakademi arrangerade föräldramöte för alla klubbens föräldrar med barn i verksamhet. Utöver information från KLTK så var även en extern föreläsare från SISU på plats och bjöd på intressanta tankar kring föräldraskapet.

Mötet inleddes med att Juniorkommittéens ordförande Johan Eklöw tackade alla föräldrar för alla de ideella insatser som levererats under 2013. Det ideella arbete som juniorer och föräldrar bidrar med är en förutsättning för att KLTK:s verksamhet ska gå ihop.

Klubbens juniormedlemskap är villkorade av att alla föräldrar gör ideella arbetsinsatser:

  • För föräldrar till ”förstaårsjuniorer” består insatsen i att resa och demontera tältbana 12.
  • För övriga föräldrar består insatsen i att arbeta ett pass under antingen If Stockholm Open eller Kungens Kanna & Drottningens Pris.

För juniorerna gäller att hjälpa till som bollkalle och linjedomare. För detta ändamål arrangeras obligatoriska träningar och kurser. Alla medlemmar i Juniorakademien måste ha genomgått klubbdomarkurs innan 15 år fyllda.

KLTK arrangerar också för våra juniorer tränarutbildningar samt vidareutbildningar för domare. Många från våra egna led har kunnat arbeta som hjälptränare efter genomförd tränarutbildning. Även en karriär som internationell domare kan starta genom KLTK:s försorg.

För föräldrar finns möjlighet till Tävlingsledarutbildning. Håll koll på hemsidan för mer info kring vårt utbildningsprogram.

Johan avslutade med några, kan tyckas självklara, ordningsfrågor: Inga ytterskor på tennisbanan. Allt ombyte ska ske i omklädningsrummen, inte i foajén, inte bland skåpen, inte på banan eller i anslutning till banorna.

Sportchef Rickard Billing presenterade strukturen kring KLTK:s Juniorakademi samt presenterade tränarkåren med respektives ansvarsområde.

Chefstränare Magnus Ennerberg tog sedan upp verksamheten och våra tre nyckelord; Glädje – Engagemang – Utveckling. Magnus beskrev den utbildning som vi bedriver. Utmaningen med att många spelare vill ha fler timmar i verksamhet lyftes också upp. Det är våra resurser i form av bantimmar och pengar som sätter gränserna. Sponsorer och seniormedlemmar medfinansierar juniorernas aktiviteter tillsammans med barnens föräldrar. Skulle vi ta fler bantimmar i anspråk så äventyrar vi den positiva inställning som seniormedlemmarna idag har till juniorverksamheten. Lösningen på problemet är spelarens egna drivkraft och intresse. För den som vill och har intresset så finns det stora möjligheter att utan extra kostnad spela flera timmar i veckan på KLTK utöver den organiserade träningen.

Därefter var det Kim Rehnfeldt från SISU som talade på temat ”Det Coachande Föräldraskapet” där fokus låg på att utveckla idrottsungdomar på ett hållbart sätt över tid. Att låta ungdomarna själva vara drivande i sin idrottssatsning var här grundläggande, en förälder bör ta en positivt stöttande roll men ska undvika att ge rena tips och råd då detta blir kontraproduktivt i längden.

När Kim var klar så var det allmänna föräldramötet över. Grundskolan hade därefter en egen sittning med ansvariga tränarna René Lindberg och Joakim Blomgren där fokus låg på att presentera fördelarna med Play&Stay-konceptet med anpassade bollar och banor vilket främjar unga tennisspelares utveckling.

Föräldrarna till barn i Utvecklingsgrupp och Young Guns hade ett kort möte med Magnus Ennerberg och Daniel Hammar där huvudinformation var att barnen ska lära sig sätta sina egna målsättningar via träningsdagboken och att spelarna själva ska vara drivande i sina satsningar. Spelandet utanför klubbens fasta timmar samt externt tävlande nämndes som mycket viktiga komponenter. Därför är det viktigt att förstå att en tävlingsjunior i familjen innebär stora uppoffringar i tid för såväl spelare som föräldrar.

– Nästan 130 föräldrar hade tagit sig till KLTK denna tisdagskväll, roligt att se ett så stort engagemang och intresse från föräldrarna, kommenterade en nöjd Rickard Billing.