Sommarspelen här för att stanna!

KLTK har arrangerat tennistävlingar i 118 år men detta var första gången man genomförde en turnering mitt i sommaren. Under sommarmånaderna flyttar Stockholm, som är Sveriges största tennisregion, till västkusten alternativt ostkusten. KLTK:s Sommarspel har tillkommit för att ge stockholmarna chansen till en bra sommartävling på hemmaplan samt för övriga Sveriges spelare en möjlighet att uppleva den vackra huvudstaden i sommarskrud.

Premiärupplagan avklarades med glans och vädret under finalhelgen påminde om södra Europa i augusti.

– Vi blev positivt överraskade över det stora intresset för vår tävling redan första året, kommenterar tävlingsgeneralen Rickard Billing. – Vi har möjlighet att växa på sikt men det här var en fantastisk start, summerar Rickard Billing.

I de prestigeladdade Nike Junior Tour klasserna slogs stora delar av Sverigeeliten om åtråvärda poäng i jakten på en Masters-plats och vi fick se en hel del vass juniortennis.

I FS14 imponerade 13-åriga löftena, finalisten Lisa Zaar (Enskede LTK) och vinnaren Karolina Tilander (Järfälla TS) i ett starkt startfält. Karolina vände underläge 1-3 i avgörande till 6-3 och vann sin 3:e NJT-tävling i sommar. Båda tjejerna har chansen att nå slutspelet för 14-åringar.

PS14 hade också ett starkt startfält men drabbades av några sena avhopp. KLTK:s Gustaf Eklöw som haft en bra grussäsong med fina resultat på Tennis Europe nivå samt semifinal i Båstad Corem Open tog chansen som 3:e seedad och vann klassen övertygande. I finalen stod Pontus Hällgren (Trollbäckens TK) för motståndet. Värt att notera 12-åriga sverigeettan, Gustaf Ström (Sollentuna TK) som tog en reservplats i PS14 och avancerade via kvalspel och totalt 6 segrar till semifinal.

Många namnkunniga spelare återfanns även i 12-årsklasserna och en del landslagsspelare var på plats. Maria Petrovic (MIK) hade lyckats bäst i sin formtopp och vann klassen överraskande ohotad. Maria som imponerade med tunga grundslag och stark vilja är född 2002 och spelade alltså hem klassen ett år ung. Jessica Mridha (SALK) visar på nytt jämnhet och bra spel och har avancerat långt i samtliga NJT-tävlingar där hon spelat och fick här nöja sig med en finalplats.

På pojksidan så var lag-EM spelaren Axel Olsson Mörk outstanding. Han tappade set i andra matchen mot duktiga Viktor Arsov (Örebro) men i övrigt klara segrar. I finalen var det duktiga William Larsson (VFTK) som i sin tur besegrade andra seedade Jonas Engström (KLTK) i sin semifinal efter 3 svängiga set .

I 16- och 18-årsklasserna var stora delar av Stockholmseliten på plats och även här bjöds på högklassig tennis. Tidigare omtalade Lisa Zaar måsta nämnas igen då hon spelade hem 18-årsklassen fem år ung. I finalen besegrades hemmahoppet Sofia Segerfors (17 år). I pojkarnas äldsta klass gjorde 17-årige Simon Freund (KLTK) rent hus och tycks ha konserverat sin strålande grusform. Klubbkompisen och dubbelpartnern Alexander Fahnehjelm stod för finalmotståndet.

16-års klassen spelades hem av Jesper Åkerlund (NPTK) på pojksidan och Hanna Wikberg (KLTK) vann flickklassen utan att tappa set.

– Det var en härlig vecka med många KLTK-framgångar, kommenterar biträdande tävlingsledare René Lindberg. – Jag har räknat till tre vinster, tre finalplatser och tre semifinalplatser för våra egna, sammanfattar René Lindberg.