Mental träning för KLTK:s juniorer

Sedan ett antal år tillbaka har klubbens elitakademi, Academy of KLTK, haft Johan Plate ansluten som mental rådgivare för att hjälpa de spelare som satsar heltid på sin tennis. Nu tar klubben ytterligare ett krafttag för alla KLTK:s tävlingsjuniorer och har bjudit in Alexander Wiklund att leda ett projekt under våren.

KLTK:s tävlingsjuniorer har fått en unik möjlighet att utveckla sina mentala färdigheter på banan tack vare samarbetet med den mentala coachen Alexander Wiklund. Genom en kombination av workshop-träffar och individuell träning, tar Wiklund sitt omfattande kunnande inom idrottspsykologi direkt till klubbens unga talanger. Med erfarenheter från Mottagningen för elitidrott och hälsa och som rådgivare för Riksidrottsförbundet, har Wiklund specialiserat sig på att adressera de mentala utmaningar unga atleter står inför.

”Att arbeta med KLTK:s juniorer är en otrolig möjlighet att tillämpa idrottspsykologins principer på gräsrotsnivå,” säger Wiklund. ”Genom individanpassade strategier strävar vi efter att förbättra spelarnas förmåga att hantera nervositet och öka deras psykologiska flexibilitet, vilket är avgörande för framgång både på och utanför tennisbanan.”

Wiklund har genomfört fyra workshops fokuserade på mental träning, samt erbjudit individuell rådgivning för de som söker fördjupade insikter. Hans arbete betonar vikten av psykologisk flexibilitet, medveten närvaro och en accepterande inställning till de mentala utmaningar som sporten för med sig.

– Det handlar om att kunna prestera under press och att anpassa sig till ständigt föränderliga omständigheter, både mentalt och fysiskt, förklarar Wiklund. Verktyg från kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är centrala i hans metodik för att hjälpa spelare att förbättra deras mentala förberedelser.

Utöver att stötta spelarna, understryker Wiklund även vikten av att engagera föräldrar och tränare i den mentala utvecklingsprocessen. Att ha en öppen dialog om de mentala aspekterna av spelet är avgörande. Det stärker inte bara spelarens mentala färdigheter utan främjar också en sund inställning till tävling och träning.

Wiklund ser en ljus framtid för mental träning inom tennis och idrott generellt, och han är särskilt entusiastisk över potentialen hos ACT för att stödja idrottare på alla nivåer. Hans råd till unga spelare som vill förbättra sin mentala styrka är tydliga: ”Våga lyssna på dig själv och var öppen för att utforska vad som fungerar bäst för dig personligen”.

Alexander kommer även att föreläsa för juniorernas föräldrar senare i mars, håll utkik på hemsidan för mer information om detta. Vill man läsa mer om mental träning kan man gå in på Riksidrottsförbundets hemsida för idrottspsykologi HÄR. Där finns bra information, filmer och övningar.

Publicerat  2024-02-21