Magnus är Årets Ledare

Magnus Ennerberg har tilldelats priset Årets Ledare 2011. Idrottsledarpriset är Sveriges största pris för idrottsledare inom breddidrotten. Priset har instiftats av idrottens webbplats Coachen och Svenska Spel och delas ut årligen sedan 2004.

Syftet med priset är att uppmärksamma de duktiga och engagerade ledare som gör den svenska idrotten levande. Tack vare deras insatser får miljontals barn, ungdomar och seniorer möjlighet att ägna sig åt idrotten.

Idrottsledare med ett stort engagemang och som är positiva förebilder både och utanför tävlingsarenan är goda kandidater för priset. Priset är öppet för idrottsledare inom alla idrotter, över hela landet och alla nivåer utom elit.

Juryns motivering till att ge priset till KLTK:s Magnus Ennerberg:

Ett ledarskap som genomsyras av kärleken till tennisen gör att Magnus Ennerberg gläds lika mycket åt sina elitspelares resultat som sina yngstas framsteg. Magnus inspirerande sätt gör att varje spelare själv vill driva sin utveckling.

Magnus Ennerberg är 29 år gammal och har jobbat som tennistränare på heltid i 10 år. Han kommer ursprungligen från Täby, norr om Stockholm där han växte upp intill en tennisklubb. Skador gjorde att han blev tvungen att avsluta sin egen karriär och istället sadlade han om till tränare.

Magnus är sedan fyra år verksam i KLTK där han jobbar med spelare i alla åldrar. Han är även ansvarig för damelitspelarna i klubben. En vanlig vecka är han i hallen 12 timmar om dagen och spenderar 8 av dessa timmar på banan, måndag till fredag. På helgerna är det ofta tävlingar som han är engagerad i.

– Han ger så mycket av sig själv och sprider glädje och inspiration till så många. Alla blir sedda, får uppmärksamhet och känner sig speciella vilket är fantastiskt eftersom han har hand om så många spelare. Magnus ger dem de allra bästa förutsättningarna att lyckas utifrån sin egen förmåga och potential, både som tennisspelare och som människor, säger Karolina Söör i KLTK:s elitserielag.

Coachen och Svenska Spel har intervjuat Magnus Ennerberg.

Du ger ju energi åt andra hela dagarna. Varifrån får du din egen energi?

– Jobbar man mycket så är man beroende av spelarnas egna drivkraft. Det är spelarnas vilja som driver mig. När de kommer till hallen glada och med en vilja att bli bättre så ger det mig energi.

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare? Vad är unikt med ditt sätt?

– Min filosofi bygger i första hand på att man har ett stort engemang för sina utövare. Andra steget är att man följer en planering för spelaren. Beroende på vilken ålder och kunskap spelaren har måste man lägga upp träningen så att man når nästa nivå hela tiden.

Magnus betonar också vikten att man lär ut saker i rätt ordning. En tioåring ska inte lära sig samma saker som en trettonåring utan man måste utgå från barnets egna mognad.

Hur gör du för att motivera dina spelare och få dem att utvecklas?

– Jag försöker vara ganska tydlig i vad jag tycker är viktigt att man ska kunna. Inte lära ut för många saker samtidigt utan gå igenom ett antal punkter som man ska fokusera på.

Han jobbar mycket med förebilder. När han tränar 10-åringarna visar han saker som 14-åringarna gör och som de själva kan försöka lära sig. På samma sätt visar han sina elitspelare knep de kan lära sig från de bästa tennisproffsen. Detta gör att alla spelare får något stimulerande att jobba med och förbättra.

Magnus och hans kollega jobbar med ca 30 spelare varje dag. Spelarnas nivå varierar förstås, men det som är gemensamt är att alla älskar att spela tennis.

Hur gör du så att alla får plats och trivs, inte bara de som är mest framgångsrika?

– Förutom att vi varje vecka har ett gemensamt tema för gruppen så försöker jag jobba mycket med individuella målsättningar. Även om man ofta tränar i grupp så försöker jag coacha varje spelare så mycket jag kan. Någon kanske behöver träna på sitt fotarbete, eller backhand, då tar jag det med spelaren och försöker få den att fokusera på just detta.

Framför allt vill Magnus förmedla sin egen kärlek till tennisen så att hans spelare ska känna likadant, fortsätter han.

Tennis är ju en individuell sport där det ibland kan finns mycket krav från föräldrarna. Hur tycker du att en bra idrottsförälder ska vara?

– Inom tennisen är detta ett flitigt diskuterat ämne. Det som är speciellt med den här sporten är att man som förälder måste fixa väldigt mycket själv. Man måste hitta tävlingar, skjutsa och lägga ner ett stort engagemang. Det är inte som i vissa lagsporter där klubben fixar det mesta.

För att få föräldrarna att förstå vilken roll de ska ta brukar han förklara detta med en metafor.

– Man kan jämföra det med att köra bil. Barnen ska sitta i förarsätet och bestämma. Tränaren ska sitta på passagerarplatsen och ge förslag om färdväg, föräldrarna ska sitta i baksätet och betala bensinen. Om föräldrarna eller tränaren kör bilen blir det aldrig bra. När jag förklarar det brukar de flesta föräldrarna förstå.

För att utvecklas som ledare går Magnus Ennerberg så många utbildningar han kan. I botten har han en treårig utbildning på Idrottshögskolan i Stockholm men han försöker hela tiden hitta nya kurser.

– Jag har ingen speciell förebild som tränare. Jag ser det som en buffé där jag tar till mig av de tränare jag känner, de utbildningar jag går eller av de böcker jag läser.

Har du några tips du vill dela med dig av till andra ledare?

– Jag tycker att man ska utgå från ett eget engagemang men att barnen ska vara den drivande faktorn.

Coachen och Svenska Spel gratulerar Magnus Ennerberg till priset som Årets Manliga Ledare 2011. KLTK Nytt instämmer stolt.