Lyckad resa till Orange Bowl

Det blev en lyckad resa till Orange Bowl för Academy of KLTK. De fyra yngsta akademispelarna samt en gästspelare med coach Rickard Billing begav sig i början av december till Miami, Florida för spel i den anrika och prestigefyllda tävlingen.

Alla i gruppen kom med i huvudtävlingen och fick nästan en hel veckas förberedelse för tidsomställning, anpassning till värmen samt träning utomhus.

Tjejerna spelade på huvudanläggningen, Neil Shiff Tennis Center, University of Miami och pojkarna på ATP-Masters anläggningen, Crandon Park Tennis Center på Key Biscane, där för övrigt merparten av förberedelserna ägde rum.

Flera av världseliten bland seniorer var också på plats i Crandon Park för att förbereda sig inför Australian Open och en ny säsong på touren. Självklart mycket inspirerande miljö med bland andra Andy Murray, Gaël Monfils, Fabio Fognini och Eugene Buchard på banorna runt omkring.

– Tennismässigt skötte sig våra spelare utmärkt och alla vann matcher mot kvalificerat motstånd samt föll mot toppspelare, kommentera Rickard Billing.

Leo Borg imponerade stort och fortsatte att ta nya kliv. Leo avancerade till kvartsfinal och hade där slutvinnaren på gaffeln 3-6, 6-4, 4-3 med break men tappade till 4-6. Det var enda setet som japanen Shintaro Mochizuki förlorade på hela tävlingen och han vann även Eddie Herr ett par veckor tidigare.

Klara Milicevic, som varit felfri nationellt under hela året, gjorde en grym insats när hon slog ut 4:e seedade amerikanskan Vivian Ovrootsky som nyligen vunnit Eddie Herr-tävlingen i USA. Klara vann en riktig rysare efter närmare tre timmars kämpande. I åttondelen fick hon ge sig mot stabila Coleman, USA som sedan gick till final.

Ethan Blot, som var 17:e seedad, höll sin seedning efter segrar mot duktiga amerikaner men fick respass mot Alvaro Guillen-Meza från Ecuador. Trots en bra insats så fanns inget att göra mot stabila  Meza.

Emma Shasteen föll även hon mot Coleman men spelade sen vidare i conslolation och fick fler matcher. Det blev en tuff första runda för Emma, som är i början av sin comeback efter skada, men hon kämpar på bra.

Gästspelaren Louise Wikander, IS Göta, gjorde även hon bra ifrån sig och vann två av sina fyra matcher. I huvudtävlingen föll hon i 3:e omgången mot slutvinnaren Elvina Kalieva (USA), som var oerhört stabil och bra men Louise höll jämna steg i perioder av matchen.

– Det här var en mycket bra och lärorik resa. Inte helt enkelt att vara så många spelare som bor ihop och det blir en hel del bilåkande men alla bidrog med en härlig energi och bra humör som gjorde den här resan till en succé.

– Kul att se några av världens främsta juniorer på nära håll. Särskilt som spelstilen hos de nord- och sydamerikanska spelarna skiljer sig en del från européerna. Det finns dock all anledning att följa svenska juniorer mot övriga världen i framtiden, avslutar coach Rickard Billing.