Historik tennishallen

"Kungl. Tennishallen är en av idrottssveriges märkligaste byggnader, uppförd mitt under brinnande krig och med omedelbar popularitet och allmän användbarhet, som gör att publiken villigt strömmar in i anläggningen ännu efter ett halvsekel", skrev Svenska Dagbladets dåvarande sportchef i samband med hallens 50-årsjubileum.

Invigning 1943

Hallen kostade 3 miljoner kronor (ca 60 miljoner i dagens penningvärde) att bygga och stod färdig i oktober 1943. Projektet kunde förverkligas tack vare ett starkt stöd, inte bara från Kungen, utan även från ett antal av dåtidens främsta entreprenörer med Marcus Wallenberg i spetsen. Det första året kostade det 8 kronor att spela en timme tennis. Detta ansågs vara väldigt dyrt. Ville man dessutom ha belysning på banan kostade detta ytterligare 3 kronor.

Stockholms Madison Square Garden

Även om tennisen givetvis varit hallens huvudnummer, så har en rad andra inomhusaktiviteter förekommit under årens lopp. Kungl. Tennishallen fungerade under många år som huvudstadens egen Madison Square Garden. Under många år var proffsboxning och internationella konserter mycket frekvent förekommande i anläggningen.

Ingo och Stones

Olle Tandberg, Ingo och Bosse Högberg i boxning, Sonja Heine i isdans och Louis Armstrong, Beatles och Rolling Stones i musik är bara några exempel på stora idrottsstjärnor och artister som visat upp sig för den svenska publiken i Kungl. Tennishallen.

Stockholm Open

Men som sagt tennisen är och förblir nummer ett för hallen som mer eller mindre har blivit synonym med landets största årligen återkommande internationella idrottsevenemang – Stockholm Open.

De lite äldre minns självklart också Sveriges första Davis Cup-triumf mot Tjeckoslovakien 1975 där lagkapten Lennart Bergelin förde fram Björn Borg och Ove Bengtson till slutseger. De med möjlighet att minnas ännu längre bak i tiden kanske kommer ihåg stora namn på den klassiska centercourten som Kurt Nielsen, Pancho Gonzales, Ken Rosewall och Rod Laver.

2000-talet

På senare år har KLTK:s medlemmar och styrelse arbetat med att utveckla och anpassa klubben och hallen till 2000-talet. En ny medlemsstruktur har införts och över 120 miljoner kronor har investerats i anläggningen för att möta framtidens och våra egna höga krav att Kungl. Tennishallen ska vara en av världens främsta tennisanläggningar, när det gäller inomhustennis, kanske världens finaste.