1

Kungens Kanna & Drottningens Pris ställs in

En av världens främsta juniortävlingar för U14-spelare, som skulle genomförts i Stockholm och Kungl. Tennishallen första veckan i mars 2021, ställs in. Regeringens besked, att åtta personer är den nya normen, gör att allt hopp om att kunna genomföra den populära turneringen är ute.

Europeiska Tennisförbundet, som arrangerar Tennis Europe Junior Tour, där Kungens Kanna & Drottningens Pris ingår som en av fem Super Category-event, meddelade på måndagen att man åter öppnar touren för de två högsta nivåerna från den 1 mars 2021.

För svensk del hjälper detta tyvärr inte eftersom smittspridningen hos oss just nu är mycket omfattande. En så stor turnering som denna måste förberedas i månader och denna vecka var arrangörerna KLTK och Svenska Tennisförbundet tvungna att ta ett beslut.

– Det är en sorgens dag idag men det hade varit oansvarigt att agera som om vi kunde genomföra tävlingen och sedan ställa in i februari. Spelarna har stora kostnader med resor, löner till coacher mm. och måste kunna lita på att de tävlingar som öppnar för anmälan också genomförs, kommenterar tävlingsledare Joe Beaton.

– Efter diskussioner med Tennis Europe ser vi tyvärr ingen annan utväg än att ställa in. Ett annat beslut vore inte ansvarsfullt av oss som nationellt idrottsförbund. Det är väldigt tråkigt att ta detta steg med ett evenemang som betyder så mycket för svensk juniortennis men vi siktar på att komma tillbaka 2022 med full kraft, säger Svenska Tennisförbundets tävlingsansvarige Henrik Odervall.

Tillsammans med Les Petits As i franska Tarbes anses Kungens Kanna & Drottningens Pris vara en av de två främsta turneringarna på Tennis Europe Junior Tour. Den franska tävlingen, som skulle spelats för 39:e gången i januari, har på grund av pandemin flyttats till september. Kungens Kanna har spelats sedan 1901 och Drottningens Pris sedan 1950.

– Om läget lättar under våren planerar Svenska Tennisförbundet och KLTK att genomföra en mindre U14-tävling för inbjudna svenska och internationella spelare för att skapa viktiga tävlingstillfällen, avslutar Joe Beaton.