Streber-stipendium till Leo Borg

Leo Borg och Måns Dahlberg, födda 2003, är två av Sveriges mest lovande tennisjuniorer och de får vardera ett stipendium på 150.000 kronor. De har båda haft framgångar under de senaste åren och Leo är rankad kring 95 och Måns kring 60 på ITF juniorranking.

Leo Borg, KLTK, har ett stort spel, är en talang och tränar hårt på Academy of KLTK. Måns Dahlberg, Påvelunds TK, har en stark forehand, bra intensitet i sitt spel och tränar på Good to Great.

– Vi går igenom ett hundratal av tennisungdomarna i åldern 14 – 20 år och det finns många kvalificerade kandidater. Det är alltid svårt att välja, vilket känns positivt för svensk tennis, kommenterar Bengt Möller. Vi har nu utökat åldersspannet till 14-23 år då det visat sig att det tar längre tid att komma in på ATP- respektive WTA-touren.

Stiftelsen har ett kapital på cirka 4 miljoner kronor och har som mål att årligen dela ut stipendium på cirka 300 – 400 000 kronor. Ambitionen är att stiftelsen ska växa genom kapitalförvaltning och ytterligare bidrag.

– Tack vare generösa donationer från Strebers tennisintresserade vänner i näringslivet har vi höjt stipendiesumman och delar i år ut 300.000 kronor till två av Sveriges mest lovande tennisspelare, kommenterar Caroline Sundewall, ordförande i Streber Cups Stiftelse. Liksom ifjol stödjer vi insatserna som görs för ungdomar i åldrarna 12-16 år i Stefan Edbergs stiftelse. Vi har också möjlighet att dela ut fler stipendier under året. Vi har delat ut stipendier på cirka 4,2 miljoner kronor sedan stiftelsens start 2003. Vi följer våra stipendiater, arrangerar möten för dem med vårt nätverk och försöker ge dem support på många olika sätt. Stipendiet ska i huvudsak användas till tävlingar utomlands.

Detta är sjuttonde året som stipendier delas ut. Tidigare stipendiater är Gustaf Ström, Caijsa Hennemann, Carl Söderlund, Mikael Ymer, Rebecca Peterson, Elias Ymer, Daniel Windahl, Christian Lindell, Ellen Allgurin, Daniel Berta, Patrik Brydolf, Anna Brazhnikova, Sandra Roma, Nima Madani, Johanna Larsson, Sousan Massi och Ervin Eleskovic.

Bakgrund Streber Stiftelsen
Ledande personer inom näringslivet har sedan 2003 en stiftelse för att stödja utvecklingen av svensk tennis. Målet är att ge stöd till ungdomar i åldern 14 – 24 år för att de ska kunna spela fler internationella tävlingar och därigenom förenkla övergången från junior- till seniorklass. Det gäller att finna tennisungdomar som kan vara föredömen både på och utanför tennisbanan.

I Stiftelsen Streber Cup ingår ett 100-tal ledande personer inom svenskt näringsliv som under ett flertal år träffats och spelat tennis. Stiftelsens styrelse är Caroline Sundewall, ordförande, Carl Bennet, Michael Treschow, Claes Dahlbäck, Erik Mitteregger, Jan Ståhlberg, Stefan Dahlbo, Peter Säll, Mats Andersson och Bengt Möller. Dessutom är Laszlo Szombatfalvy, hedersledamot. Cecilia Lager, Jan Berntsson, Fredrik Lundén, Jan Källqvist och Per Hjertquist är rådgivare. Erik Mitteregger förvaltar stiftelsen medel. Vi träffas för att spela tennis, diskutera och fundera på hur vi på bästa sätt kan ge stöd till tennisungdomarnas utveckling.