SO-succé slutade med dansk seger

Den 53:e upplagan av ATP-turneringen Stockholm Open blev en stor medial och publik framgång. Unga danska fenomenet Holger Rune stod som slutsegrare på söndagen efter en mycket välspelad final.

Inte sedan Roger Federers medverkan i Stockholm Open 2010 har turneringen upplevt ett sådant publikintresse. Vi frågar Tournament Director Thomas Enqvist vad som låg bakom succén.

– Det är nog många samverkande faktorer till årets ovanligt stora intresse. Ett spännande startfält med både nya och för SO-publiken välkända spelare, svenska framgångar både under året och veckorna före vår turnering samt årets samarbete med SVT. Att Sveriges Television sände samtliga matcher från Centre Courten gör att ingen missar vad som pågår i Kungl. Tennishallen.

Tre svenskar, som inte hade tillräckligt hög ranking, kom in i turneringen via ”friplatser” och samtliga förvaltade möjligheten på ett bra vis.

KLTK:s Leo Borg mötte fjolårsvinnaren Tommy Paul i första omgången. För Leo var detta karriärens andra ATP-start. Den första skedde under Stockholm Open 2021 och även den gången stod Tommy Paul på andra sidan nätet. Både Paul och Borg har klättrat på rankingen sedan förra hösten men det var tydligt att Leo har närmat sig de etablerade spelarna på touren. Efter en tuff match fick Leo Borg till sist ge sig i tredje och avgörande set.

De två övriga friplatserna gick till Salks två bästa spelare, bröderna Elias och Mikael Ymer. Elias inledde med att besegra tysken Oscar Otte i en stentuff tresetare, men föll sedan i en lika hård match mot tredjeseedade amerikanen Frances Tiafoe. För Mikael blev turneringen en stor framgång då han som förste svensk på tolv år lyckades ta sig till kvartsfinal. Väl där blev han utslagen av världsfemman Stefanos Tsitsipas i en rolig och välspelad match.

Söndagens finalpass var slutsålt sedan länge och det var nog inte många av biljettköparna som hade förväntat sig att få se en nordisk spelare göra upp om SO-titeln. Dansken Holger Rune, rankad 26 i världen, tog sig till final efter många stentuffa matcher. Hans motståndare Tsitsipass, som vann Stockholm Open 2018, hade en lättare resa fram till slutomgången där han inte tappat ett enda set. Men väl i finalen var det unga danska fenomenet helt obeveklig. Efter 6-4, 6-4 kunde Holger Rune höja the Royal Swedish Trophy inför en jublande åskådarmassa.

Dubbelfinalen mellan Marcelo Arevalo, El Salvador och Jean Julien Rojer, Nederländerna mot Lloyd Glasspool Storbritannien och Harri Heliovara Finland, blev en tämligen enkel seger för Arevalo och Rojer som därmed tog årets fjärde ATP-titel.

Prisutdelare var Ingrid Löfdahl-Bentzer, som deltog i den fösta upplagan av Stockholm Open 1969, där hon i semifinalen besegrades av slutvinnaren Billie Jean King. Vid den här tiden var Stockholm Open både en herr- och en damtävling.

Årets turnering, som numer drivs och hanteras helt av idrottsföreningarna Salk, Stockholm Tennisförbund och KLTK, via arrangörsbolag, blev en stor publikframgång. Vi kan bara beklaga att många tennisentusiaster blev utan biljetter till flera av spelpassen men medaljens baksida med att Stockholm Open som enda inomhusturnering på ATP Tour spelas i en arena byggd för tennis är att Kungl. Tennishallen endast rymmer drygt 3.500 åskådare. Men i gengäld är den intima miljön och den stämning som uppstår oslagbar.