Portugal och Rumänien för första gången

Trots att Kungens Kanna spelats sedan 1901 och Drottningens Pris sedan 1950 har vi aldrig tidigare sett en portugis och en rumän lyfta segerpokalen. Nu har det hänt till sist i superkategoritävlingen i Kungl. Tennishallen som avslutades på söndagen.

I flickornas final mötte Anna Pushkareva sin dubbelpartner Giulia Safina Popa från Rumänien. Det blev en något svängig match där Popa upprepade taktiken från tidigare matcher i veckan där hon genom en enorm fighting spirit trasar sönder motståndarnas spel. 6–2, 2–6, 6–2 och den första rumänska segern var ett faktum.

I pojkarnas final var det många som undrade om publikfavoriten Moise Kouame från Frankrike skulle bli den första kvalspelaren någonsin att vinna en superkategoritävling. Portugisen Salvador Monteiro (bilden ovan) gav dock inte Kouame samma utrymme som han fått i tidigare matcher och det såg svårt ut från start. 6–2 till portugisen i första set men sedan tog fransmannen initiativet och ledningen i andra. Vid ställingen 3–0 till fransmannen plockade dock portugisen fram sina bästa grundslag, inte minst en fenomenal backhand, och underläget vändes till en 6–4 vinst.

Vid segerintervjun efter finalen framförde Salvador Monteiro att detta var en fantastisk tävling och på frågan vad som var allra bäst blev svaret; Play Station i spelarloungen och Centre Courten i Kungl. Tennishallen.

Prisutdelare var Caroline Chakraborty från turneringens Presenting partner Elite Hotels of Sweden. Caroline delade ut Bicky Chakrabortys Minnespris till finalisterna och Kungen och Drottningens hederspriser till vinnarna.

Bicky Chakraborty, som grundade Elite Hotels, har tillsammans med KLTK och Svenska Tennisförbundet byggt upp Kungens Kanna & Drottningens Pris till en av de två främsta juniortävlingarna i Europa inom ramen för Tennis Europe Junior Tour. Bicky Chakraborty, som varit prisutdelare årligen vid turneringen sedan 2012, avled i augusti 2022.

Foto: Lars Hoffman

Publicerat 2022-11-06