Patrik skrällde

Patrik Rosenholm, rankad 404:a, besegrade Gaël Monfils, tidigare topp 10-spelare och titelförsvarare i If Stockholm Open.

Debuten på ATP-touren slutade med vinst, 2—1 i set i första omgången för KLTK-spelaren.

Rosenholm, ende svensk i årets If Stockholm Open, och med i turneringen tack vare ett wild card, tog tillvara på chansen han fick på ett föredömligt sätt.

Att han sent på tisdagskvällen slog ut franske titelförsvararen var en av de större skrällarna i turneringens historia. Några åskådare drog paralleller med premiärupplagan 1969 då Leif Johansson tog första set mot Rod Laver. Patrik gjorde mer än så.

24-åringen gjorde i matchen debut i ATP-sammanhang och var totalt okänd för Monfils. Det visade också fransmannen när han oinspirerat tappade första set, 3–6. När han sedan vann 6–1 i andra såg det ut som att det självklara skulle ske.

I stället stod Rosenholm som segrare något senare, 6–3, i avgörande.

Varken Monfils oinspiration eller att han varit skadedrabbad och fram till för ett par veckor sedan varit borta i nästan ett halvår på grund av skada förtog Rosenholms glädje.

– Det är väldigt mycket glädje, största som hänt. Bara att få chansen att spela inför hemmapubliken… Jag försöker inte se det som något extremt som hänt, sade Patrik efter matchen.

Mest imponerande med vinsten var annars att han lyckades hålla uppe sitt spel i tredje och inte som så många tidigare gjort i hans läge, fallit ihop när det väl skulle avgöras.

Förutom en rejäl dos självförtroende och en plats i andra omgången mot Mikhail Juznyj, Ryssland, ger det Rosenholm 20 ATP-poäng och en prischeck på drygt 8 000 euro. Det mesta han vunnit i karriären. Det betyder också att Sveriges bäst rankade spelare nu kliver upp ett 40-tal placeringar på tennisrankingen.

På frågan varför genombrottet kommer just nu svarar Patrik:

– Det senaste årets tävlingsplanering i kombination med träningen på KLTK:s Elitakademi har betytt mycket för min utveckling som tennisspelare.

Patrik spelar nästa match på centercourten onsdag 17 oktober strax efter 20:00.