Nalbandian sänkte Sverige

Sveriges Davis Cup-lag har en världsstjärna och flera bra dubbelspelare. Det räcker inte. Saknaden av en stabil singelspelare bakom Robin Söderling slår hårt mot laget. Helgens förlust mot Argentina är det senaste exemplet.

Joachim ”Pim-Pim” Johansson och Andreas Vinciguerra gjorde efter sina förutsättningar mycket bra insatser men fakta är:

•Att fightern Vinciguerra förlorat de sju singlar han spelat sedan han blev stor matchhjälte mot Brasilien – 2003!

•Att Johansson har tre raka förluster sedan segern mot fransmannen Sebastien Grosjean – 2005!

”Pim-Pim” har under de senaste åren spelat bara några enstaka turneringar och inte heller ”Vinci” tävlar så kontinuerligt som krävs.

Varför då inte ge andra chansen?

Svaret är enkelt: det finns inga.

Framtidshoppen Christian Lindell och Daniel Berta tar garanterat inga segrar på den här nivån ännu men är med på lägren för att se och lära.

Att slänga in dem i hetluften redan nu skulle absolut inte gynna laget och förmodligen inte heller killarna själva.

Jag lider med Vinciguerra i dag – igen.

Åter en gång svarade den 29-årige pågen för en enorm kämpainsats utan att få betalt för den. I fjolårets match mot Israel var han så nära hjälte man kan bli utan att bli det och hans hedersamma DC-förluster är oräkneliga.

Hårt skadedrabbade Vinciguerra är lagspelaren personifierad och det finns ingen som i lika hög grad som han är värd att få bli firad huvudrollsinnehavare.

Sedan Robin Söderling genom en stabil men inte lysande insats mot Leonardo Mayer (7-5, 7-6, 7-5) utjämnat till 2-2 fick Vinciguerra helt enligt planerna chansen istället för ”Pim-Pim” i den avslutande singeln mot tidigare världstrean David Nalbandian.

Han var efter sitt tio månader långa uppehåll orolig för att inte orka fem set men lät sig i sista stund övertalas av kaptenen Tito Vazquez.

Kanske hade det inte haft någon betydelse för utgången men jag tror ändå att svenskarna ångrar att de övergav planerna på att måla om centercourten i Kungl. Tennishallen vilket hade gjort banan långsammare och mer i ”Vincis” smak.

Nalbandian som i första set vände 1-3, 0-30 vann med 7-5, 6-3, 4-6, 6-4 och förde fram sitt lag till kvartsfinal mot Ryssland medan Sverige tvingas till kvalspel.

En tung start för nye kaptenen Thomas Enqvist som till skillnad från sina två senaste företrädare inte fick uppleva en vändning i debuten.

Carl-Axel Hageskog debuterade i kaptensstolen 1995 då Sverige vände 0-2 mot Danmark och Mats Wilander gjorde sin första match som kapten mot Brasilien 2003. Då stod det 1-2 inför sita dagen, Jonas Björkman utjämnade innan Vinciguerra blev hjälte genom 3-0 mot Flavio Saretta.

Det var senaste men förhoppningsvis inte sista gången som kämpen från Malmö fick ikläda sig rollen som matchhjälte.

Källa: SvD, Jonas Arnesen