Morgondagens världselit på ingång

Kungens Kanna & Drottningens Pris är en av världens främsta juniortävlingar för 14-åringar. Inte mindre än 32 länder finns representerade i startfältet och snart är spelarna på ingång till Stockholm och Kungl. Tennishallen.

Årets startfält i både pojk- och flickklassen är en öppen affär vilket borgar för spännande matcher. För att vara direktkvalificerad till huvudtävlingen behöver man tillhöra topp 50 på Tennis Europes juniorranking. Sex av de 10 främsta pojkarna och åtta av de 20 högst rankade flickorna kommer till årets turnering.

Tack vare tävlingens status som ett Category-1 event har Svenska Tennisförbundet och KLTK chansen att erbjuda de främsta svenska juniorerna bästa tänkbara internationella matchning. Ingen svensk är direktkvalificerad men 25 svenska spelare får chansen via friplatser (wild card) däribland June Björk som är rankad etta bland flickor i Sverige och Rafael Ymer, yngre bror till Elias och Mikael Ymer.

Anastasiia Gureva (RUS), rankad femma i Europa, bär favoritskapet inför Drottningens Pris. Hon började året med att vinna dubbeln i RWB Christmas Cup och nådde semifinal i Tarbes. Nu förbereder hon sig för slutspel i lag-EM som spelas i Tjeckien 15–17 februari. Bland utmanarna till Gureva återfinns två intressanta namn. Amerikanskan Clervie Ngounoue som är född 2006 och avslutade 2018 med att vinna 12-årsklassen i Orange Bowl. Brenda Fruhvirtova (CZE), blott 12 år gammal tävlar redan i 14 års-klassen och spås en lysande framtid. Hon är yngre syster till fjolårets vinnare av Drottningens Pris, Linda Fruhvirtova och systrarna vann tillsammans dubbeln i Tarbes för ett par veckor sedan.

På pojksidan hittar vi Europatrean Maxim Zhukov (bilden) från Ryssland som verkligen rivstartade året med turneringsseger i RWB Christmas Cup och Kremlin Cup, båda Category-1 klassade tävlingar. Främsta utmanare här får anses vara landsmannen Yaroslav Demin som spelade i Stockholm redan förra året samt Rashed Nawaf från Qatar som var finalist i Tarbes.

– När man ser startfältet så slås man av mångfalden. Vi är mycket stolta över att hälsa välkommen stora team med nationella coacher från Ryssland, Frankrike, England, Italien, Tjeckien, Kroatien, Tyskland, Österrike, Serbien, Schweiz, Vitryssland och Estland, kommenterar en entusiastisk tävlingsledare Joe Beaton.