Micke Ymer DC-hjälte mot Chile

Sverige besegrade Chile på lördagen i Kungl. Tennishallen efter mycket dramatik. Micke Ymer blev matchhjälte efter att ha räddat matcboll vid ställningen 3-6, 4-5.

Inför lördagens matcher stod det 1-1 efter de inledande singlarna. Enligt det nya spelformatet inleds numer dag två med dubbel.

Efter en svängig match tog veteranen Robert Lindstedt i par med Markus Eriksson hem den viktiga dubbelmatchen (6-4, 6-4). Därefter gick Mikael Ymer ut på Centre Courten med målsättningen att för första gången ta Sverige till världsfinalen i den nya DC-ordningen som spelas i Madrid i november 2020.

Kanada, Storbritannien, Ryssland, Spanien, Frankrike och Serbien var redan klara för slutspelet i Madrid. Nu kan även Sverige läggas till de nationer som gör upp om segern i Spanien.

Och det är tack vare Mikael Ymers vändning, från 0–1 till 2–1, i matchen mot Alejandro Tabilo.

– Det här betyder mer än vilken annan vinst som helst, att få göra det hemma i Stockholm och med laget. Det är väldigt speciellt, säger Ymer i segerintervjun på banan.

Sverigeettan, rankad 67:a, hamnade i ett tufft läge i andra set, men lyckades rädda chilenarens matchboll, bryta till 5–5 och sedan knep han setet med 7–5.

– Jag var ganska chanslös ett bra tag där. Jag var lite nervös, jag kom inte in i matchen och hamnade väldigt långt bak. Men jag tycker att jag gjorde det ganska bra. Jag låg under i andra set men vågade ligga på och till slut släppte det och då drog jag i från lite, förklarar Micke Ymer.

I tredje vann Ymer åttonde gamet, gick upp till 5–3 och servade för matchen och en blågul slutspelsplats.

Då började 21-åringen med ett serveess. Gick sedan upp till 30–0 och när Tabilo sedan slog en för lång boll till 40–0 var det svenska matchbollar. Chilenaren räddade första. Men någon mer blev det inte.

Ymer skickade in ytterligare ett ess, tittade upp i taket och pustade ut.

– Micke var lite seg i starten, Tabilo fick styra för mycket men när vi tog andra set var jag säker på att han skulle vinna, säger Sveriges DC-kapten Robin Söderling i sin intervju på banan.