Leo Borg klättrar på rankingen

Leo Borg spenderade nyligen nästan sex veckor i Sharm el-Sheikh, Egypten, för att spela fem Future-tävlingar (ITF Pro Pircuit $15,000), vilket är den lägsta och första nivån som nya seniorspelare börjar på. Coach Rickard Billing fanns på plats under fyra av veckorna. 

– Inför avresan tog vi oss en titt på ATP-rankingen och insåg, komiskt nog, att Leo var placerad tredje sist av alla på plats 2228. Vilket var logiskt – det finns ju över hundratalet spelare som har endast en ATP-poäng men de rangordnas olika beroende på antalet spelade tävlingar. Vi sade där och då att det skulle åtgärdas på direkten i Egypten, säger coach Rickard Billing.

Sagt och gjort. Leo lyckades vinna första omgången i fyra tävlingar i rad. Tre av segrarna kom mot högre rankat motstånd och två av spelarna rankades bland världens 750 bästa på ATP-touren. Dessa vinster gav fyra nya poäng, vilket resulterade i ett rejält skutt på ATP-rankingen. Nu befinner sig Leo på rankingplaceringen 1300.

– Placeringar och poängen spelar i nuläget mindre roll, det är viktigare att vi känner att han utvecklas och spelar mer ”herrtennis”. Under det här året gäller det att få mycket matcher och erfarenheter, samt mogna som spelare och person. Alla motståndare är nödvändigtvis inte bättre på den här nivån än i de bästa juniortävlingarna men de är mer taktiskt skolade, noggrannare, mer konsekventa och på sitt sätt mer desperata att vinna. Vinsterna, poängen och en förbättrad ranking är ju förhoppningsvis en naturlig följd av en positiv utveckling, men just nu samlar vi bara på oss erfarenheter i den ”nya tenniskarriären” snarare än att jaga poäng. Leo gör det totalt sett mycket bra de här veckorna och det finns många lärdomar att ta med härifrån, säger Rickard.

Leo har även hunnit med en vända i Aix-En-Provance hos Thomas Enqvist för att få lite grusträning inför nästa utmaning. Nu väntar fler tävlingar i Egypten, denna gång i Kairo.

 

Publicerat 220408