Låt Kannan börja

Då var kvalet till årets Kungens Kanna & Drottningens Pris avklarat. Alla kvalplatser fylldes inte vilket är något överraskande när en tävling på denna nivå avgörs på hemmaplan. Våra finska grannar passade däremot på att ta för sig, vilket resulterade i fyra spelare (2 pojkar, 2 flickor) till huvudtävlingen.

– Det är synd att Sveriges satsande tävlingsspelare väljer att åka på sportlov när världseliten är på besök, kommenterar tävlingsledare Joe Beaton. Samtidigt kanske det återspeglar hur tuff den internationella konkurrensen är, fortsätter Joe Beaton.

Av 22 svenska kvalare lyckades Marco Garofalo från Sundsvalls TK ta sig hela vägen till huvudtävlingen. I kvalfinalen besegrade han Lazik från Österrike i en riktig rysare. Österrike som för övrigt har ett starkt team med åtta spelare på plats i Kungl. Tennishallen.

Som arrangörsklubb hade KLTK förmånen att få med sex spelare i kvalet och alla kämpade på bra mot det tuffa motståndet. Bella Svahn (bilden) som är två år ung i klassen och var den som lyckades bäst genom att vinna en match. Vi hoppas detta inspirerar henne och klubbkompisarna för kommande år.

Nytt för i år är att startfältet ökat från 48 till 64 spelare för såväl pojkarna som flickorna vilket ger fullt hus med 12 tävlingsbanor under de inledande dagarna. Totalt är 32 länder representerade i årets turnering.

Även årets upplaga bjuder på ett mycket starkt startfält. I Drottningens Pris återfinns bland andra de två högst rankade spelarna, Diana Shnaider och Erika Andreeva, från Ryssland och i Kungens Kanna hittar vi nummer två och tre på rankingen, Mili Polijak, Kroatien och  Constantin Koshis, Cypern.

– Det känns fel att prata om favoritskap i en 14-årstävling men givetvis tittar man extra på de högst seedade. Men det finns även oseedade spelare att hålla ögonen på och en av dessa är tjeckiskan Linda Fruhvirtova som nyligen bärgade lag-EM guldet med sina kamrater. Hon vann även dubbeln i Tarbes, Les Petits As, avslutar Joe Beaton.

Inte mindre än 25 svenska juniorer får chansen att mäta sina krafter mot världseliten här på hemmaplan. Det ska bli spännande att se om de kan bygga vidare på förra årets framgångar då 2003-kullen stod för ett trendbrott med tre svenskar i kvartsfinalerna.

Välkommen till Kungl. Tennishallen med juniortennis i världsklass. Kungens Kanna & Drottningens Pris arrangeras i samarbete mellan Svenska Tennisförbundet och KLTK.