Lasse Ölander har avlidit

En kär vän, klubbkamrat och idrottsledare har lämnat oss. Lasse Ölander blev 78 år.

Vi som arbetat nära Lasse tänker främst på hans enorma känsla för klubben, hans engagemang för medlemmarna och allt arbete som han med stor energi och beslutsamhet lade ner för utvecklandet av KLTK och Kungl. Tennishallen. Lasse förstod och respekterade klubbens anrika historia, men insåg samtidigt behovet av förnyelse i ett nytt tidevarv. Det nya medlemskonceptet, som introducerades i början av 2000-talet, och som lett fram till dagens KLTK, bär till stora delar hans signum.

Trots sin elitbakgrund vurmade Lasse alltid för allas rätt till att spela tennis, oberoende av spelstyrka och att tennisen skulle innebära glädje och rent spel, inte bara resultat. En av hans käpphästar var också att klubbens avgifter skulle vara rimliga så att många skulle ha möjlighet att vara medlemmar.

Under sin aktiva karriär som elitspelare tävlade Lasse mycket internationellt. De kontakter runt tennisvärlden han då knöt har KLTK haft stor nytta av under alla år. Inte minst relationen med All England där den årliga klubbmatchen Gregory Cup var en av årets tennishöjdpunkter för honom, först som spelare och senare som lagkapten. KLTK:s nära band med världens främsta tennisklubb i Wimbledon beror mycket på hans breda kontaktnät.

Lasse kom till KLTK redan på 50-talet och blev en av klubbens bästa juniorer. Som elitspelare nådde han många framgångar och vann bland mycket annat Kungens Kanna både 1960 och 1964. I mitten av 60-talet spelade han sex Davis Cup-matcher för Sverige och 1967 blev han Svensk Mästare i singel.

Efter elitkarriären fortsatte han som ledare inom svensk tennis och var bland annat ordförande i Svenska Tennisförbundet 1983–1988. Lasse Ölander var styrelseordförande i Kungl. Tennishallen AB 1997–2009 och ledamot av KLTK:s styrelse i två omgångar, 1967–1973 samt 2003–2011. Åren 2005–2011 var han klubbens vice ordförande och efter styrelsekarriären var Lasse en aktiv ledamot av KLTK:s valnämnd fram till sin bortgång.

Lasse Ölander erhöll klubbens högsta utmärkelse, Hedersnålen, 2011.

Marcus Wallenberg
Ordförande

Hans Hedström
Vice ordförande

Mats Låftman
Generalsekreterare