Johan Garpered trivs på college

Den här gången beger sig college-kollen till västkusten där Johan Garpered gör sin andra säsong i San Francisco. Johan har spelat på KLTK hela sitt liv och gjorde många fina resultat som junior, med flertalet mästerskapsguld i prishyllan. Johan var även en flitig student och får nu möjlighet att göra båda sakerna på hög nivå.

Namn: Johan Garpered
Ålder: 20
Skola: University of San Francisco
Vilken säsong på skolan: Sophomore (andra året)

Hur är det att bo i världsstaden San Francisco?
– Det är fantastiskt att bo i en stad som San Francisco och en av anledningarna att jag valde just USF, var dess perfekta läge. San Fran har så mycket historia och roliga saker att upptäcka, inte minst från 60-talets hippie-era. Under höstterminen, då resor och matcher är färre, har man möjlighet att utforska staden. Några av mina favoritställen är Golden Gate Park, Mission Dolores Park, Bernal Heights, Twin Peaks och Haight Street. Alcatraz är riktigt häftigt att besöka och något jag rekommenderar alla som kommer hit.

Vad är det bästa med collegeupplevelsen?
– Att få kombinera tennis och studier på ett unikt sätt. Det är otroligt givande både tennismässigt, akademiskt och för den personliga utvecklingen. Man får vänner för livet som man annars inte ens hade träffat. Dessutom, att få träna och tävla som lag på college är bland det bästa jag varit med om i tennis.

Vad är tuffast med att gå på college?
– Det är mycket som behöver hanteras samtidigt. Att prestera på tennisbanan samtidigt som man ska plugga till flera prov kan bli stressigt. Det gäller att vara organiserad. Tennismässigt krävs total närvaro och intensitet varje träning och match, eftersom alla spelare på college har en otroligt hög standard. Man måste kriga för varje boll och hela tiden vara där mentalt.

Vad är de största skillnaderna mot att tävla i Sverige?
– Det är mycket mer energi och mer på spel när man spelar collegetennis. Många spelares stipendium är avhängigt att de levererar så man får inga gratisbollar direkt. Man blir van att spela med hög press. En annan skillnad är som sagt att du tävlar i ett lag, med lagkamrater och publik som pushar dig.

Vilka råd har du till juniorer som vill till ett college?
– Börja processen tidigt, redan när du är 16-17 år. Ta alla nödvändiga tester som SAT och TOEFL. Prata med olika skolor och få en uppfattning om storleken på universitet, kvalitén på tennisen och utbildningen, staden och coacherna.  Fundera sedan var du bäst skulle trivas. Jag rekommenderar också att göra ett personligt besök på skolan. Det är viktigt att få en bra magkänsla. Var också beredd på att mycket är annorlunda och utanför ens komfortzon, men att bejaka det är det enda sättet att växa.