Inför Gregory Cup: ”Extra roligt i år”

Under helgen får Kungl. Tennishallen besök från London och Köpenhamn – det är äntligen dags för den traditionsenliga klubbmatchen Gregory Cup.

Klubbmatchen mellan All England Lawn Tennis & Croquet Club, Wimbledon (AELTC), Hellerup Idræts Klub (HIK) i Köpenhamn och KLTK har pågått i en obruten följd sedan 1947, vilket kan vara ett av världens äldsta pågående klubbmatch inom tennis. Ända till coronapandemin tvingade fram en tvåårig lång paus, vill säga.

Matcherna spelas växelvis på respektive klubbar. För fem år sedan stod KLTK som värd i Kungl. Tennishallen och nu är det dags igen efter en längre väntan än vanligt, vilket gläder Gregory Cup-kaptenen Hans Hedström.

– I år känns det extra roligt att det kommer i gång igen. Vi är väldigt stolta över att detta har genomförts sedan 40-talet.

Deltagarna håller som regel mycket hög spelstandard. Många är eller har varit tennisspelare på elitnivå. Hans Hedström tror att KLTK:s singelmatcher, som spelas under lördagen, blir nyckeln till seger.

– Det är alltid svårt att veta hur motståndet ser ut, men det brukar vara jämna matcher. Under mina dryga tio år som kapten har All England varit framgångsrikast och på deras gräsbanor är de svårslagna. Det är på hemmaplan inomhus eller på guset i Danmark som vi är starkast. Engelsmännen kan dessutom spela dubbel som få och därför är det viktigt att vi får med oss många singelvinster, kommenterar Hans och berättar sedan om Gregory Cups betydelse för klubben.

– Dessa internationella utbyten med två så framstående internationella klubbar är otroligt viktiga för oss. Det är få förunnat att ha ett utbyte med världens mest inflytelserika tennisklubb, All England. Vi kan lyfta på luren och de vet vilka vi är – det är onekligen värdefullt. Under Gregory Cup träffar vi spelare och ledare och utbyter värdefulla idéer och tankar kring verksamheterna och hur vi kan utvecklas. Det är väldigt stimulerande för oss på KLTK och en viktig relation att vårda.

Senast KLTK stod som slutsegrare var 2012 – är det dags igen tio år senare? Välkommen att njuta av Gregory Cup i Kungl. Tennishallen den 7–8 maj.

 

Publicerat 220503