Hallå Rickard Billing

Rickard Billing, nygammal sportchef på KLTK. Berätta om de förändringar inom organisationen som håller på att genomföras.

Rickard Billing har lämnat över chefstränarrollen för elitprojektet Academy of KLTK till Magnus Ennerberg som driver den verksamheten med vår nye Kanadensiske coach, Zack Ohlin. Rickard Billing blir istället sportsligt ansvarig för såväl KLTK:s juniorverksamhet som Academy of KLTK.

Vad blir det synliga resultatet av organisationsförändringen?

– Vår chefstränare Aftab Baig har lämnat oss för ett spännande uppdrag som klubbchef för Smedslättens LTK. Aftab har gjort ett gediget jobb här på KLTK och har tillsammans med övriga tränare utvecklat vår verksamhet på ett positivt sätt. Nu när Aftab lämnar så passar vi på att se över organisationen.

Vilka ska ta över träningen på banan nu när Aftab lämnat?

– Den mycket erfarne tränaren Mikael Ryberger börjar hos oss inom kort med fokus på grund- och tennisskolan. Mikael kommer närmast från Saltsjöbaden men innan dess arbetade han 20 år för Ekerö TK där han ansvarade för hela tennisverksamheten.

– Vi har dessutom knutit till oss två duktiga elitspelare som vill kombinera sin egen satsning med tränarjobb på olika nivåer. Jonathan Backman och Axel Bergdahl, som båda är från Lidköpings TK, kommer att bidra med ungdomlig entusiasm och hög spelstyrka till såväl grundskolan, tennisskolan som till våra vassa tävlingsjuniorer.

Det sägs att det är ont om tennistränare. Är du nöjd med nyförvärven?

– Våra nya arbetskamrater känns helt rätt och mycket spännande för KLTK. Det är inte helt enkelt att hitta nästa generation tränare men med Jonathan och Axel bidrar vi till att locka nya talanger till yrket.

– I Micke har vi fått in en person med erfarenhet, en härlig energi som smittar av sig på eleverna. Det här kommer bli superbra för vår grund- och tennisskola. Vi får en person som knyter samman vår tennisskola och actiontennisen på ett utmärkt sätt.

KLTK under din ledning har väl alltid satsat på unga tränare?

– Ja det stämmer och det har nu blivit 15 år här på KLTK. Vi har alltid vågat satsa lite annorlunda och möjligen lite oväntat. Vi har nästan uteslutande satsat på unga hungriga tränare. Två i dagens stab började innan 20-års åldern och två kom till oss när de just fyllt 25.

– Vi fortsätter på den inslagna vägen med två mycket unga tränare och kompletterar detta med en mycket erfaren. En som till och med hållit på längre än vad jag har gjort.

Om du ska titta in i kristallkulan, vad ser du då?

– I dag är det rörligare än när jag valde detta yrke. Allt är i rörelse så också vår organisation, men vårt mål är att genom ständiga förbättringar vara den ledande aktören inom svensk tennis. Jag kan lova att det kommer att hända fler saker inom detta område både på banan och organisatoriskt. Den som lever får se!