Hallå Johan Kareld

Johan Kareld är ny tränare på KLTK. För vissa är Johan ett välkänt ansikte men för er andra kommer här en personlig presentation. Välkommen som ny tränare till KLTK.

– Tack, det känns verkligen inspirerande och roligt att få vara en i klubbens tränarteam.

Vad har du sysslat med innan du kom till oss?

– Jag har funnits med i olika projekt. Efter gymnasiet satsade jag heltid på tennis som spelare under fem år. Pluggade därefter ekonomi och juridik med inriktning på sports management.

– Min tränarkarriär har omfattat allt från uppdrag för Svenska Tennisförbundet, via klubbtränaruppdrag till resande coach med en rad olika proffsspelare.

– Som spelare har jag representerat KLTK både i Elitserien och Gregory Cup.

Vilken är den tennismatch som du minns bäst.

– Då måste jag nämna Lag-VM i Florida 1998 då jag spelade dubbel med Pim-Pim Johansson. Vi mötte Schweiz med Roger Federer och fick stryk i avgörande set.

– Från läktarplats är det Robin Söderlings skalp mot Nadal i Paris 2009.

Vad är din styrka som coach?

– Jag ser på mina elever utifrån ett individuellt perspektiv. Hur man är som person och atlet. Jag vill arbeta med de individuella egenskaperna. Alla är olika och min erfarenhet är att det finns många sätt att bli bra på tennis. Inte bara ett som vissa felaktigt tycks tro.

Hur ser ditt erbjudande ut?

– Ibland frågar jag mina elever om de vill ha kul för stunden eller utsätta sig för ett mer långsiktigt projekt. Det är inget fel med att ha skoj med sin tennis men den som vill utvecklas på sikt måste vara beredd att gå igenom många tuffa faser där allt inte är roligt.

Har du några förebilder i tennissporten?

– Pete Sampras såg jag upp till väldigt mycket som junior. Hur han spelade och hans fantastiska teknik. David Ferrer är en annan favorit som har en inställning som är utöver det vanliga.

Om du blev enväldig ordförande i Internationella Tennisförbundet under ett dygn, vad skulle du då ändra på inom tennisen?

– Jag skulle se till att det blev mer prispengar på Futurenivån så att fler spelare skulle kunna leva på sin sport. Det skulle utveckla tennisen till nya nivåer.