Hallå Aftab, chefstränare på KLTK

Vi tar pulsen på Aftab Baig som tillträdde som chefstränare för KLTK:s juniorverksamhet för ett år sedan.

Hur har du det på jobbet?

– Jag har det bästa tennisjobb som går att få så det finns bara ett svar på frågan. Bra!

Kan du utveckla detta?

– Att få arbeta med det mest dedikerade tränarteamet i Sverige är en nåd som går före alla andra anställningsförmåner. Det finns många tränare i landet med fler tjänsteår och mer utbildning än mina kollegor, men det finns inga som har större tennishjärta och mer engagemang. Därutöver har jag stort stöd från juniorkommittén som leds av Johan Eklöw samt mina företrädare Rickard Billing och Magnus Ennerberg, som finns kvar i organisationen.

Hur går det för klubbens juniorer?

– De allra flesta utbildar vi till goda tennismotionärer. Jämfört med andra tennisklubbar har vi så gott som ingen omsättning på våra elever vilket vi tolkar som att de trivs. Vi har väldigt roligt på banan tillsammans.

– I den mindre gruppen tävlingsjuniorer så imponeras jag av vilka fina resultat de uppvisar. Vi vet att andra klubbar erbjuder fler timmar av organiserad träning på motsvarande nivå och ändå är vi ledande på de stora mästerskapen. Det beror troligen dels på mycket engagerade föräldrar och dels på gott om lediga tennisbanor i vår hall som ger utrymme för spontanspel.

Kan vi vänta oss några nyheter till nästa termin?

– Det mest spännande är att vi äntligen inför ett drop-in system för de allra yngsta. Vi har filat på denna idé i många år men nu vågar vi ta steget. Helt kortfattat kan man säga att i stället för att ha en eller två fasta träningsdagar per vecka med en fast träningsgrupp så får man i stället komma när man vill på ett antal utvalda dagar.

Vad hoppas ni uppnå med detta?

– Om livspusslet är svårt att få ihop så är inte tennispusslet lättare. Vi har dålig närvaro från en del av våra elever som vi tror beror på att föräldrarna har svårt med logistiken. Med ett drop-in system så kan man ta igen en förlorad träningsdag genom att komma dagen därpå. Dessutom kan den riktigt sugne spela flera dagar på raken.

– Utöver detta så knuffar vi fram förstaårskullen av medlemmar ett år. Så nu blir man juniormedlem i KLTK från det år man fyller 8 år. På detta vis behöver vi inte hålla igen med antalet elever som vi har i utbildning mellan 4 – 7 år. För svensk tennis framtid är vi stolta över att kunna introducera många barn till sporten oavsett om de i framtiden kommer att ha sin hemvist hos oss eller i någon annan klubb. Det viktiga är att vår sport rekryterar nya unga anhängare.

Vad är dina mål under kommande 12 månader?

– Att utveckla föräldrautbildningen tillsammans med vår spelarutveckling. Vi vet att föräldrar är en viktig resurs och vill därför integrera dem på bästa möjliga vis.

– Slutligen ska vi införa en ny modell när det kommer till teknisk hjälp för våra yngre spelare.