Grekisk seger i den 50:e upplagan

Det var dagen när ett 20-årigt grekiskt tennislöfte fick sitt stora genombrott. Efter två finalförluster tidigare i år slog Stefanos Tsitsipas till och tog karriärens första ATP-titel i den 50:e upplagan av Intrum Stockholm Open.

– Det är den bästa dagen i mitt liv, sade han efter 6–4, 6–4 i finalen i Kungl. Tennishallen över Ernests Gulbis, Lettland.

Den 16-rankade greken tog hela Stockholm i sin famn efteråt, men framför allt mamma och pappa som följde den historiska segern från läktarplats.

Det blev också tredje gången gillt för 20-åringen i ATP-finalsammanhang. I två tidigare finaler under det här genombrottsåret, i Barcelona och Toronto, hade han stött på världsettan Rafael Nadal och förlorat.

– Jag är superglad och superexalterad. Det är inte lätt att gå in till en final efter två förluster, men jag har haft otur att ställas mot ”Rafa”. Den här titeln betyder supermycket, sade han.

Finalmotståndaren Ernests Gulbis är på grund av en lång skadeperiod bara rankad 145:e i världen och fick kvala in i turneringen. Men letten var så sent som 2014 rankad tia i världen och hade 6–0 i finalfacit i sin karriär.

Nu darrade han två gånger – bägge gångerna i tionde gamet när han dels skulle serva för att hålla sig kvar i första set och sedan i matchen.

Den talangfulle greken skriver nu in sig bland Stockholm Open-segrare som Björn Borg, Boris Becker och idolen Roger Federer.

– Jag tittade på vinnartavlan när jag kom hit, det är otroligt. Det har varit en jättebra vecka och jag känner att jag är värd att hamna på den listan, sade han.

Segern i Stockholm Open gav Tsitsipas motsvarande 1,1 miljoner kronor och en inteckning i Swedish Royal Trophy.

I dubbelfinalen segrade det brittiska paret Luke Bambridge och Jonny O’Mara och säkrade därmed parets andra turneringsvinst för året. Motståndarna i den mycket jämna finalen var Marcus Daniell (NZL)/Wesley Koolhof (NED). Segersifforna skrevs till 7-5, 7-6(8).