Gamla KLTK:are i kvalet

När kvalet till Stockholm Open drog igång i Kungl. Tennishallen på lördagen var det 107 veckor sedan ATP Tour gjorde ett stopp i Stockholm. Att döma av publiktillströmningen var det ett välkommet återseende.

Två svenska hopp fick chansen att testa sina krafter mot etablerade proffs på en nivå högre än vad de normalt är vana vid.

Båda spelarna som fick chansen i kvalet är från Stockholm med ett förflutet på KLTK. Simon Freund 25 år (Lidingö TK) och Jonathan Mridha 26 år (Solna TK) återvände nu till Kungl. Tennishallen för att sättas på hårda prov.

Simon (bilden ovan) var först ut och kämpade oerhört tappert mot kroaten Nino Serdarusic. Första set blev lite nervigt för svensken men därefter var det en helt jämn historia som tyvärr slutade med kroatisk seger.

Jonathan följde på därefter och inledde bäst mot Denis Istomin från Uzbekistan. En liten svacka i mitten av andra set var allt den erfarna och forne topp 100 spelaren behövde för att sedan hålla sig steget före ända in i mål i en för övrigt jämn match.

– Kul att se just dessa hemmaspelare på vår centercourt. Inte utan att man blir lite varm i hjärtat eftersom båda är Stockholmare och vi har fått förmånen att hjälpa till en bit på vägen i deras satsning, kommenterar KLTK:s sportchef Rickard Billing

Simon Freund kom till KLTK från Sollentuna TK som 16-åring 2012 för att öka takten i sin elitsatsning. Efter studentexamen i Sverige valde han att fortsätta utvecklas som tennisspelare på college i USA. Simon spenderade fyra år i USA, först på Lousiana State University och sedan på University of California i Santa Barbara. Efter collegeåren tog Simon ett kort uppehåll från tennisen innan han tog ny sats för att ge sporten en rejäl chans. Satsninen var egenfinasierad med KLTK:s hjälp och efter åtta år i klubben hamnade han på Lidingö som har kunnat ge ekonomiskt stöd till ett fortsatt elitsatsande.

Jonathan Mridha startade sin resa i Strängnäs TK för att sedan flytta åtta mil öster ut till Bromma och Salk. Som 20-åring kom Jonathan till KLTK som just då hade startat projektet Academy of KLTK. Där gnuggades han av coachduon Andrej Tonejc och Rickard Billing med Patrik Rosenholm som sparringpartner. Efter två år på KLTK och vår akademie gick flyttlasset till Good to Great och Solna TK.

– Som mångårig tränare här på klubben är det glädjande att få se just Jonathan och Simon få den här chansen. Jonathan har ju debuterat i Davis Cup och är även med i truppen som nu ska spela DC-slutspelet i Madrid. Simon har de senaste åren lyft sin satsning och vunnit flertalet dubbeltitlar och kämpar också för att komma närmare det svenska landslaget, avslutar Rickard Billing.