Förhandsfavoriten infriade förväntningarna

Under en vecka har Stockholm haft besök av många av världens bästa juniorer (U14) för den prestigefyllda turneringen Kungens Kanna & Drottningens Pris.

I flicksingelfinalen infriade titelförsvararen Brenda Fruhvirtova från Tjeckien förhandstipsen och tog sin andra raka triumf i Drottningens Pris.

Det blev mycket hög nivå på spelet vid dagens final mellan Brenda och ryskan Daria Shadchneva. Bäst startade regerande mästarinnan och gamen flög iväg till en 4-1 ledning. Men Daria tänkte inte ge upp och började dessutom hitta rytmen i sitt spel.

Duellerna blev plötsligt längre och ryskan längd på bollen störde tjeckiskan. Ledning för Brenda med 4-1 blev plötsligt 4-4. Efter en dryg timme gick matchen in i tiebreak som slutade 7-3 till Brenda.

Andra set påminde om det första med en otroligt hög nivå. Få misstag men desto fler vinnare. Spelarna följdes åt till 3-3 men då ryckte Brenda Fruhvirtova och punkterade matchen, 7-6, 6-3.

Första spanjoren sedan 1901

Pojkarnas final i Kungens Kanna blev en rafflande match helt i publikens smak. Det svängde fram och åter ända fram till matchbollen som gav turneringen den förste spanska vinnaren någonsin.

Andraseedade Martin Landaluce startade matchen i ett rasande tempo. I första set tycktes turken inte alls hänga med och setet slutade 6-1.

I andra set gjorde Atakan, några förändringar i sitt spel som gav utdelning. Duellerna blev längre och sakta men säkert började poängen trilla i hans riktning. Första breaket för Atakan kom först vid 5-4 och sedan kunde turken stänga setet efter ett bra servegame.

I avgörande set fortsatte Atakan att spela bollsnålt men med stor variation. Vid ställningen 5-2 och 40-15 trodde alla på läktaren att den top-seedade turken skulle ta hem finalen. Dock vägrade Martin att ge upp och 5-2 blev snabbt 5-5. Martin ökade riskexponeringen men fick också utdelning. Han avslutade matchen på samma sätt som många av hans vinnarpoäng: serve – forehand – volley.

– Har svårt att minnas om vi någonsin haft två finaler som bjudit publiken på så stor tennis, det gör det verkligen värt att arrangera denna tävling, kommenterar tävlingsgeneralen Joe Beaton.

LÄS MER PÅ TURNEINGENS HEMSIDA