Federer tillbaka på Centre Courten

KLTK har mottagit en generös gåva som alla medlemmar kan njuta av i Kungl. Tennishallen. Vi har träffat medlemmen Stefan Ortmark som står bakom den fina gesten.

Du har lämnat en mycket generös gåva till KLTK som alla medlemmar kommer att få njuta av. Berätta!

– Eftersom jag har så mycket glädje av mitt medlemskap i KLTK och så många vänner här på klubben så ville jag stimulera mina klubbkamrater med ett konstverk. Det är en av de få saker jag har saknat på KLTK genom åren. När jag inte spelar tennis så arbetar jag med att hjälpa privatpersoner och företag med att finna högkvalitativ samtida konst och när jag såg detta konstverk så tänkte jag direkt på KLTK.

Vem är konstnären?

– Elisabeth Peyton är född 1965 i Connecticut, USA, och tillhör en av världens främsta porträttmålare. Hon målar både nära vänner, kända levande människor och historiska personer. Till skillnad från så många konstnärer nuförtiden målar hon i smått format men till stora priser, förra året gick hennes porträtt av David Bowie för över USD 2 miljoner på auktion.

Nu blir vi mycket nyfikna, vad eller vem föreställer konstverket?

– Verket föreställer världens främsta manlige tennisspelare genom tiderna, Roger Federer. Roger har ju som bekant vunnit det mesta som går att vinna inom tennissporten inklusive singeltiteln i Stockholm Open. Detta konstverk är ett linoleumsnitt i en upplaga av 35 stycken. Elisabeth följer sedan upp med en oljemålning av Federer.

Vad är bakgrunden till att Roger Federer är avbildad av Elisabeth Peyton?

– Dels är Peyton och Federer goda vänner, dels går alla intäkter till Roger Federer Foundation som stödjer utbildningsprogram för barn i Lesotho, Namibia, Malawi, Sydafrika, Zambia och Zimbabwe. Roger Federer Foundation har stöttat nära 2 miljoner afrikanska barn i sin utbildning de senaste 18 åren. Det kändes särskilt angeläget för båda att finna nya sätt att få in pengar under pandemin.

Hur länge har du varit medlem i KLTK?

– Min första omgång var på 70-talet då jag som de flesta andra försökte bli nästa Björn Borg. Jag kom väl så nära att jag hade likadana senapsgula Jockey-shorts. Min andra period på klubben började 2010 och beräknas pågå till ungefär år 2050.

Om du fick byta en av dina tennisslag mot ett av Roger Federers, vilket skulle du då välja?

– Enklaste frågan: serven! Jag brukar desperat försöka sätta en positiv spin på min serve och säga att den är som en målning av Picasso, ständigt föränderlig och aldrig en och samma.

Om någon läsare vill ha din professionella hjälp med att finna internationell konst, hur får de kontakt med dig?

– Mitt företag Ortmark Art Advisory har en hemsida ORTMARK.SE där alla kontaktuppgifter framgår. Det är bara att höra av sig för en förutsättningslös kaffe-stund.

Foto ovan: Konstverket överlämnas av Stefan till KLTK:s representant, styrelseladamoten Lina Westberg.