En pigg skönhet fyller 75 år

Kungl. Tennishallen, av många ansedd som världens vackraste tennisanläggning för spel året om, fyller 75 år idag. Hallen invigdes med pompa och ståt inför fullsatta läktare fredagen den 22 oktober 1943.

Idén till ett eget hem för KLTK föddes redan 1938 och tre år senare kunde man genom kungens hjälp anskaffa mark och därefter nödvändigt kapital. Det var ont om byggmaterial eftersom ett världskrig pågick, men med stöd av både regering och andra myndigheter gick allt enligt plan.

Kung Gustaf V invigde hallen med orden: Då Kungl. Tennishallen i dag står färdig för invigning har härmed en av mina käraste och djärvaste drömmar gått i uppfyllelse. Kungen avslutade talet med: Min fasta övertygelse är att denna anläggning i sitt slag utgör ett icke oansenligt tillskott till vår huvudstads sevärdheter, och jag uttalar den förhoppningen att den också måtte bli till verkligt gagn för samtliga ändamål för vilken den är avsedd.

Kungen hade troligen varit mycket nöjd med finalen i Intrum Stockholm Open mellan Stefanos Tsitsipas (Grekland) och Ernests Gulbis (Lettland) som dagen före hallens 75 årsdag spelade på den klassiska centercourten inför fullsatta läktare.