Collegespelaren Jan Koupil om livet i USA

Nu är det dags för Jan Koupil att berätta om sina upplevelser på college. Janne är en KLTK-junior från barnsben och har utöver en mycket fin egen karriär varit en klippa på klubben som ställt upp både som hjälptränare och domare i olika sammanhang.

Collegeidrotten organiseras av NCAA (National Collegiate Athletic Association) och för en oinsatt kan det vara svårt att förstå hur stor denna verksamhet faktiskt är. NCAA arrangerar totalt 90 nationella mästerskap i över tjugo olika sporter, indelade i divisioner och regionala konferenser. En match mellan två collegelag i amerikansk fotboll kan som exempel spelas på arenor med upp till 100.000 åskådare.

Tennisen är indelad i tre divisioner och Jan Koupil går på Ferris State University, en skola i division 2, med utpräglad vinnarkultur. Ferris har vunnit inte mindre än 5 av de 6 senaste säsongerna i Great Lakes Conference, och Janne fick redan under sitt första år på college vara med på segerresan.

Namn: Jan Koupil
Ålder:
20
Skola: Ferris State University, Michigan
Vilken säsong på skolan: Freshman

Vad är det bästa med livet på college?
– Det bästa med college är att kunna fortsätta kombinera studier och en hög nivå av tennis. I år har det gått mycket bra för mitt lag och vi är hittills obesegrade i vår konferens, vilket är väldigt kul för alla oss som får spela och bidra till lagets framgångar.

Vad är tuffast med att gå på college?
– Innan jag gav mig av var jag lite orolig. Att åka själv till USA utan att känna någon i laget eller staden var en skrämmande tanke, men sedan jag väl kom hit har det inte varit några problem. Jag har lärt känna många nya personer och fått nya vänner. De flesta som kommer till college har samma oro, men det brukar lösa sig.

Vad är största skillnaderna mot att tävla i Sverige?
– Att spela collegetennis är speciellt då lagets framgångar värderas så mycket högre än individuella vinster. Man kan ha en dålig dag och förlora, men ändå gå från matchen som en vinnare om laget segrat men naturligtvis också tvärt om. Då det är lagets framgångar som räknas är alla taggade och hejar på varandra. Det kan bli väldigt högljutt på matcherna, vilket är kul, men det kräver också att man klarar av att fokusera.

Vilka råd har du till juniorer som vill till ett college?
– Mitt tips till de som funderar på att åka är… att åka! Det är en fantastisk upplevelse och en lärorik tid. Innan jag själv bestämde mig, pratade jag med många klubbkompisar. De som gått på college, rekommenderade mig att åka, medan de som inte gjort det ångrade sig. Efter dessa samtal var beslutet givet.

Rolig/speciell sak som hänt under din tid på college?
– Vårt lag är mycket internationellt. Av åtta spelare är endast två amerikaner medan resten kommer från Kanada, Indien, Nya Zeeland, Tyskland, Frankrike och såklart Sverige. Det är otroligt kul och givande och jag lär mig mycket om olika kulturer, normer och traditioner, men också hur tennisen skiljer sig i våra hemländer.