College-koll på Anton

För många juniorspelare finns ett tydligt mål som hägrar, nämligen att tilldelas ett stipendium på ett amerikanskt universitet. Med ett College Scholarship går det att fortsätta sitt tennisspelande utan att ge avkall på studierna.

KLTK har genom åren skickat flera spelare till USA och en av fördelarna med att gå på college är den stora variationen av program. Det finns skolor för spelare med ambitionen att spela proffstennis, men också för dem för vilka studierna och själva college-upplevelsen är det primära.

I nya intervju-serien ”College-kollen” kan du läsa om våra nuvarande collegespelare och deras liv på andra sidan Atlanten.

Först ut är Anton Örnberg. Han började i Kils TK men flyttade till KLTK som 15-åring för att utöka sin satsning via Academy of KLTK. Anton hade tre bra år på klubben, där han bland annat lyckades besegra Jannik Sinner samt fick äran att vara Stefanos Tsitsipas träningspartner under Stockholm Open.

Från Kil till Las Vegas är det många mil men Anton trivs som fisken i vattnet i världens galnaste stad.

Spelare: Anton Örnberg
Ålder: 20
Skola: University of Nevada, Las Vegas
Vilken säsong på skolan: Sophomore (andra)

Vad är det bästa med livet på college?
– Alla nya människor man får träffa och att spela/tävla för ett lag. Också kul att testa något helt nytt i livet.

Vad är tuffast med att gå på college?
– Här finns inga ursäkter, man måste vara redo att ge 100% varje dag och det är oacceptabelt att vika ner sig.

Vad är största skillnaderna mot att tävla i Sverige?
– Det är mycket mer intensivt här, efter varje boll är det hetsigt och har man inte väldigt hög energi under matcher blir det svårt att vinna. Det är också sällan man ser spelare med dålig attityd på banan.

Vilka råd har du till juniorer som vill till ett college?
– Börja i tid med att kolla på skolor och ta alla tester som behövs. Är du ute i tid kommer det att hjälpa otroligt mycket. Det är också viktigt att man är beredd på förändringen från Sverige, på ett positivt sätt.