Yanais Laurent triumferade i nya kannan

I söndags bröts en mångårig svensk tradition när slutsegern i Kungens Kanna hamnade i Frankrike. Yanais Laurent besegrade Robin Olin, Sverige, i en mycket välspelad match med 6-4, 7-6.

Inte sedan 1952 har den klassiska tävlingen haft en utländsk slutsegrare på herrsidan. Redan i poolspelet anade dock många att allround-skicklige Laurent skulle bli en av favoriterna till slutsegern. Yanais har hittills mest tävlat på hemmaplan där han rankas bland landets absolut bästa 17-åringar.

 

Finalen blev en riktigt tät historia och först i tie-break kunde fransmannen avgöra efter att ha brutit Olins serve när denne stod i begrepp att serva för setet vid ställningen 6-5.

 

Även Drottningens Pris hamnade utanför riket. Danmarks junioretta Karen Barbat säkrade segern med stabilt och tungt baslinjespel mot Sveriges och GLTK:s Valeria Osadchenko. Segern skrevs till 6-3, 6-4.

 

Vinnarna belönades med € 2000 vardera samt en inteckning i de nya vackra silverpokalerna som framtagits i samråd med Kungaparet.

 

– Det har varit en mycket lyckad vecka för nystarten av Kungens Kanna och Drottningens Pris, sa en nöjd Ingela Baltscheffsky efter den traditionella prisutdelningen. Vårt mål är att etablera Europas mest prestigefyllda inomhustävling för juniorer och detta första steg ger mersmak, avslutar Ingela.