Seger ger hopp om World Group

Sverige är klara för kval till elitdivisionen i Davis Cup. Hemmalaget vann Davis Cup-rysaren mot Portugal med 3–2 efter att Mikael Ymer besegrat Gastao Elias med 6–3, 6–4 i den femte och avgörande matchen. Nu väntar Schweiz borta i mitten av september.

Efter 3–2 mot Ukraina i februari stod de svenska tennisherrarna för en ny stark laginsats i andra omgången, på hemmaplan i Kungl. Tennishallen.

Ställningen var 1–1 efter första speldagen sedan Sverigeettan Elias Ymer kvitterat landskampen mot 106-rankade Gastao Elias. På lördagen gav Markus Eriksson och Robert Lindstedt Sverige ledningen – i duons första dubbelmatch tillsammans – genom att besegra Gastao Elias och Joao Sousa. Efter dubbeln såg Portugals DC-ankare, 70-rankade Joao Sousa, till att hålla landskampen vid liv genom att besegra Sveriges etta Elias Ymer i lördagens andra match.

Men det blev ingen portugisisk vändning. Precis som mot Ukraina var det Mikael Ymer som avgjorde. 19-årige Ymer vann den femte och avgörande matchen mot Gastao Elias. Efter segersiffrorna 6–3, 6–4 dånade segerjublet bland de 1647 åskådarna på KLTK:s klassiska centercourt.

– Jag tänker inte så mycket just nu, det snurrar mest, men jag är glad. Jag har kollat Davis Cup sen jag var 10 år, då stod vi och skrek i Lidköping precis som de gjorde här i dag. Självklart är det väldigt känslosamt och speciellt, säger Mikael Ymer.

Sverige är därmed obesegrat i fem raka landskamper – samtliga under kapten Johan Hedsbergs ledning – och klart för play-off till den högsta divisionen: World Group.

Playoff-motståndet lottas på tisdag och matchen spelas 14-16 september. Senast Sverige återfanns i World Group var 2012.

Sverige

Portugal

3-2

Mikael Ymervs.Joao Sousa4-6, 4-6
Elias Ymervs.Gastao Elias7-6(11), 6–4
Markus Eriksson/Robert Lindstedtvs.Gastao Elias/Joao Sousa7–6(6), 6–2
Elias Ymervs.Joao Sousa4–6, 4–6
Mikael Ymervs.Gastao Elias6–3, 6–4