Stor dramatik i guldstriden

Det blev stor dramatik när guldmedaljerna i Svenska Juniorcupen (P18) skulle fördelas. Finalen mellan KLTK och Lidköpings TK avgjordes i veckan på bortaplan i Västergötland.

Kungliga klubben, som var regerande mästare från 2017, ställdes mot hemmalaget anförda av duktige Huddinge TK-fostrade Oliver Andersson. KLTK saknade formstarka Erik Grevelius som på grund av flyttat speldatum befann sig utomlands för internationellt tävlande. Med Erik laget hade titelförsvararen fått bära favoritskapet men nu var utgången högst oviss.

Det blev dramatiskt värre. De fyra singlarna spelades parallellt och utfallet blev jämnt med två vinster var. Det mest spännande mötet var det mellan Leo Borg och Lidköpings Jonathan Backman. Matchen avgjordes i ett matchtiebreak där Leo lyckades knyta ihop säcken med 6-4, 6-7, 17-15. Leo räddade fem matchbollar och vann matchen på sin tredje.

Inför dubblarna stod det således 2-2 i matcher och klubbarna stod dessutom på samma setskillnad, med något games övervikt till KLTK.

Dubblarna blev oerhört jämna och gastkramande. De spelades bredvid varandra och varje game var viktigt för slutresultatet.

Efter en mindre bra start av Liam Hedlund/Johan Garpered med 2-5 i underläge så spelade de upp sig rejält och tog sakta men säkert över matchen. De räddade setboll vid 4-5 men trots vändning och ledning 6-3 samt 7-6 i tiebreak i egen serve gick setet till Lidköping. Liam och Johan fortsatte dock att vara det något bättre paret och tog över matchen och vann 6-3, 10-5.

Jesper Klöv Nilsson/Anton Örnberg hade en tuff uppgift och räddade setbollar vid 4-5 men vann sedan efter tiebreak vilket visade sig vara viktigt för utfallet. De tappade sedan initiativet och dessutom andra set med 4-6. I samma ögonblick som setet gick förlorat slog Johan och Liam in matchbollen i sin dubbel och därmed var guldet säkrat oavsett utgång av den sista dubbeln. Lidköping tog det betydelselösa matchtiebreaket med 10-7.

– Oerhört skönt att grabbarna kämpade så väl för laget och att vi därmed fick med oss guldet hem, kommenterar coach Rickard Billing. Mot bakgrund av en lång bilresa på morgonen och bortaplan tycker jag alla gjorde det riktigt bra och förtjänar denna vinst, fortsätter Billing.

– Jag imponeras av att 14-årige Leo Borg drar längsta strået i den situationen han hamnade i samt att 18-åringarna fick avgöra själva i dubblarna där Liam Hedlund gjorde en mycket fin insats i pressat läge, avslutar Rickard Billing.

Lidköpings TK

KLTK

3-3

Oliver AnderssonJesper Klöv-Nilsson6-4, 6-1
Melker IsakssonAnton Örnberg 0-6, 1-6
Oskar JanssonJohan Gaprered 6-2, 3-6, 10-8
Jonathan BackmanLeo Borg4-6, 6-7, 15-17
Andersson/JanssonKlöv-Nilsson/Örnberg6-7, 6-4, 10-7
Dunne/BackmanHedlund/Garpered 7-6, 3-6, 5-10