Hallå Margareta Bönström!

Du har donerat hundra tusen kronor till KLTK för att instifta ett hederspris för ambitiösa elitspelare på tjejsidan. Berätta mer.

– Tanken är att uppmuntra en lovande och ambitiös 15-årig flicka på KLTK som har som personligt mål att bli en professionell elitspelare.

– Jag inser att det inte varje år kan finnas en lämplig kandidat och då låter vi pengarna växa till sig så att priset kan fortleva under en längre tid, kommenterar initiativtagaren och klubbkamraten Margareta Bönström som fyller 93 år i april.

Efter din egen elitkarriär arbetade du ideellt som ledare inom svensk och internationell tennis. Du satt bland annat i Svenska Tennisförbundets styrelse mellan 1972 och 1987. Vad är du mest stolt över från dina många år som ledare?

– Den frågan är lätt att svara på. Jag lyckades övertyga ledamöterna i Women’s International Professional Tennis Council att satsa USD 110.000 för att möjliggöra starten av en WTA-tävling för damer i Båstad. Efter operation övertalning fick jag ett positivt beslut som sedan blev till en damtävling på högsta nivå som såg dagens ljus första gången 1987. Det underlättade självklart att jag hade ett bra kontaktnät efter det år jag själv satt med i damernas Pro Council.

– Sedan vill jag också gärna nämna att jag var med och startade ett tiotal internationella damtävlingar i Sverige på 1970-talet.

Vad var dina styrkor som elitspelare?

– Jag spelade en offensiv tennis. Serve och volley var mina främsta vapen. Även om tennisen har förändrats sedan min tid tycker jag generellt att svenska tjejer är för defensiva. De tränar dessutom alldeles för lite dubbel vilket också märks på deras volley.

Vad är dina främsta meriter på tennisbanan?

– När jag nådde tredje omgången i de två Grand Slam-tävlingarna Wimbledon 1954 och US Open 1957.

Utmärkelsen ska heta Margareta Bönström Power Award. När presenteras första stipendiaten?

– Vi har valt att ställa höga krav på mottagaren. Jag sitter inte själv i juryn men följer med vad som händer på klubben. Det kan vara så att vi måste vänta till 2023 innan vi har en lämplig kandidat.

 

Publicerat 220315